Kollektiv transport

3.3

Kollektiv transport

Til å benytte det nederlandske kollektiv transport systemet går det an å bruk et såkalt OV-chip kaart. OV står for Openbaar Vervoer, altså Offentlig Transport, chip og kaart forklarer seg selv.

Et OV-chip kaart er et bankkort lignende kort med minnebrikke, hvor du setter penger på og som da gir deg mulighet til å bruke alle kollektiv transportmidler til landet, trikk, buss og tog, ved å sjekke inn ved påstigning og sjekke ut ved avstigning. Når du stiger om bord og sjekker inn, bli kortet belastet med avgangsavgift (€20 ved togreiser, €4 ved buss- eller trikkreiser, en saldo du altså ha på kortet), når du stiger av og sjekker ut, beregner systemet den aktuelle reiste avstand og får du det for mye betalte beløp i forhold til avgangs­avgift godskrevet til kortet.


Kortet kan kjøpes ved større jernbanestasjoner, kiosker og lignende, og koster € 7,50. Ved utreise av landet kan du få saldo på kortet utbetalt (max €30, med fratrekk av administrasjonskostnader)

Det er forresten også mulig å bestille togbilletter på nettet, som betales med kredittkort. Men dessverre er slikt ikke mulig for trikk- og buss.

Priseksempel

tog tur/retur Zandvoort – Amsterdam            

€ 11,60

buss envei Volendam – Amsterdam

€ 4,41

trikk Amsterdam Sentral – Rijksmuseum

€1,42

tom@litz.no

© 2019~2020 · Tom Jacobs